Gudbrandsdalen B1xx Festbunad

Heimen utarbeidde denne bunaden i 1922.

Bunaden har eit nydeleg broderi som er kombinert med eit gammalt snitt. Bunaden er i svart eller blått toskafta bunadty eller klede både med og utan forkle. Bunad utan forkle har broderte blomstrar oppover stakken.  Bunaden har brodert stakkbord nederst med blomster sprett oppover stakken med broderi på liv, lue og lomme.

Bunadsområde: Gudbrandsdalen.

Stikkord: Damebunad, kvinnebunad, festbunad.

Detaljar

Stakk og liv

Bunaden er i svart eller blått toskafta bunadty eller klede. På bunaden utan forkle er det brodert ein bord nedst og blomar spreidd oppover stakken og broderi på liv, luve og lomme. Bunaden er i svart eller blått toskafta bunadty eller klede.

Skjorte

Ein kan velje mellom tre forskjellige broderte linskjorter eller ei bomullsskjorte med nuppereller.

Ytterplagg

Til gudbrandsdalsbunaden finst det både jakke og cape. Jakka er kort i toskafta bunadty eller klede.

Hovudplagg

Lue med broderi.

Strømper

Svarte.
Til blå bunad kan ein bruke kvite.

Sko

Svarte bunadsko.

Sølv

Det er utarbeidd eige sølv til Gudbrandsdalen.

Historie

Aksel Waldemar Johannessen teikna ut broderimønstret etter ein gamal brodert stakk som er på Norsk Folkemuseum, noko liv fann dei ikkje. Snittmønstret til livet er det same som til rutaliv og råndastakk. Utgangspunktet for denne bunaden er den fyrste bunaden Aksel Waldemar Johannessen teikna med blågrønt liv, blå stakk m/svart stakkebord, svart silkeforkle og lue.

Karoline Grude vart tilsett som bestyrarinne i Heimen da BUL overtok forretninga i 1923. Ho tok fatt i arbeidet med å jobbe ut nye modellar etter same utgangspunkt som Gudbrandsdalbunaden B95.Festbunaden frå Gudbrandsdalen er av dei mest populære bunadene både frå sitt område og i Noreg.